Evitar el Gluten és saludable per als no intolerants?

Des de fa uns anys, existeix una nova tendència d’evitar el consum de gluten en la nostra alimentació. És evident que les persones que pateixen celiaquia no el poden consumir i l’han d’excloure totalment de la seva dieta; però per a la resta, els últims avanços en investigació mèdica apunten que les anomenades “falses celiaquies” o “disbiosis” més aviat estan lligades a processos d’elaboració (farines refinades, fermentacions curtes, etc.) que no a la presència del gluten en l’alimentació. S’està demostrant, doncs, que el gluten potser no és el “culpable” d’aquests trastorns en la salut, tal com ens han estat dient els mitjans de comunicació.

Evitar el consum de gluten provinent dels grans dels cereals com el blat, la civada i el sègol pot influenciar en la nostra alimentació. Tal com diu el Dr.Lebwohl  “El problema més freqüent en el que es troben les persones que inicien una dieta sense gluten és la forta davallada del consum de fibra”. Aquest nutrient ens ajuda a mantenir i assolir una bona salut digestiva, prevenir dolències intestinals i evitar un consum excessiu de calories pel seu efecte saciant.

 Tal com exposa Sophie Egan, autora de l’article del New York Times Is There a Downside to Going Gluten-Free if You’re Healthy? si seguir una dieta sense gluten és sinònim d’evitar el consum de gra sencer, la repercussió en la salut pot ser alta, ja que el consum de gra sencer està associat amb nombrosos beneficis en la salut, especialment amb el cor així com en la prevenció del càncer, diabetis tipus II, obesitat, infeccions i malalties respiratòries.

Heus aquí un factor primordial: consumir productes elaborats amb farines de gra sencer, mai farines refinades; això val pel Pa, la rebosteria, la Pastisseria, la Pasta, etc.

 Així doncs, com és que no es recomana en persones sanes, realitzar una dieta sense gluten? Tal com diu el Dr.Lebwohl, els productes sense gluten solen presentar més greix, més sucre i més sal per contrarestar la mancança del gluten el qual aporta majoritàriament textura als productes.

Com ja saben els nostres clients, a EliasBoulanger tenim un únic objectiu des que vàrem iniciar la nostra aventura: qualitat, sabor i salut.

Als nostres forns oferim un pa únic gràcies a la selecció de grans de cereal, la mòlta en els molins de pedra, obtenint únicament farines de gra sencer (wholegrain) i les llargues fermentacions als nostres obradors.

És de vital importància per a nosaltres informar sobre la necessitat del consum del gra sencer o complet per obtenir tots els nutrients necessaris en l’alimentació.

Si estàs interessat en aquesta notícia del New York Times, pots trobar l’article clicant el següent enllaç:  https://www.nytimes.com/2018/01/12/well/eat/gluten-free-grain-free-diet.html

Leave a reply