FARINES

FARINA DE GRA COMPLET

“Faries una truita per als teus fills només amb clares d’ou?”

És un dels nostres trets diferencials: Tots els nostres Pans Cuvées i Grand Cuvées estan elaborats després de moldre el gra sencer de blat … I això, té moltíssima importància.

Hem de ressaltar que en la molturación en pedra de sílex del gra sencer de blat, única i exclusivament extraiem l’escorça exterior: la capa “color fusta”, amb alta composició de lignines … Com a dada curiosa apuntar que aquesta és únicament digerible pels tèrmits; és el popular “moyuelo” o “segó de blat”.

Una vegada extreta la capa “llenyosa” de l’escorça, la resta de capes de fibres (solubles), el germen i el endospermo (midó) es porta a moldre …

El germen del gra de cereal és la part més rica en nutrients. Una font concentrada de nutrients essencials com la vitamina I, fòsfor, tiamina, zinc, magnesi, àcids grassos essencials i alcohols grassos.

La majoria de farines de pans del mercat, els anomenats “pans blancs”, són fets amb farines on s’ha extret el germen i la totalitat de l’escorça.

Les farines de gra complet (Wholegrain) aporten tots els nutrients importants com les vitamines, proteïnes, carbohidrats, àcids grassos essencials, sals minerals i fibres del cereal. Els pans resultants tenen un contingut més alt en fibres, vitamines, proteïnes i lípids i un percentatge molt menor d’hidrats de carboni que el pa blanc. A causa de la seva baixa concentració en sucres i el seu alt contingut en fibres, és un pa tolerat per persones que precisen dietes baixes en carbohidrats.

UNA FARINA PER A CADA PA

A tot arreu als forners els ofereixen mil i un tipus de farines per fer les seves mescles, fórmules magistrals per a cada pa.

Habitualment, cada farina és una mescla de diferents tipus de gra, triats per motius econòmics, o bé per “rectificar” les mancançes d’algun component. En una farina normal, ofertada pels propis moliners als forners d’Espanya, podem trobar barrejats blats de França, Castella, Turquia i Canadà … un estranya mescla per fer un “producte equilibrat”.

Nosaltres fem les coses diferents perquè sabem què feien els nostres avantpassats … Quan el forner del poble era alhora el camperol o l’afable veí de l’agricultor.

Les nostres farines únicament estan fetes d’un tipus de gra i cada gra ha estat seleccionat expressament per fer un únic tipus de massa de pa. Sempre busquem els millors entorns geogràfics per sembrar cada varietat de blat. Heus aquí la senzilla lògica del nostre mètode.

LES NOSTRES FARINES

El blat mòlt a la pedra

El mètode que utilitzem per moldre el nostre blat consisteix en l’extracció parcial de l’escorça (només la part exterior), mantenint el germen amb tota la riquesa dels seus ingredients. El gra es mol en un molí de pedra, en el qual grans rodes de sílex el trituran sense recalentar-lo ni refinar-lo.

El resultat és una farina que, a part de conservar totes les qualitats organolèptiques, és molt més rica en nutrients: minerals, vitamines i proteïna de millor qualitat. La farina “a la pedra” és molt saborosa i aromàtica, és “vasta” al tacte i té un lleuger color marró que es percebrà més tard en el pa. A l’haver conservat el germen del blat a l’interior, es tracta d’un producte “fresc”. Per això té una data de caducitat curta, que la fa inviable per a processos automatitzats. Els nostres Pans Tradició, Massa Mare i altres cereals estan elaborats amb farines “a la pedra”.

 

EL MOLÍ DE COLAGNE

La “Minoterie de Colagne” és un molí preciós a la vora del riu Colagne, a França. Hi ha antecedents escrits de l’any 1261 que descriuen la venda del molí per part del Rei d’Aragó al Rei de França. Amb les seves rodes de pedra de sílex, i en perfecta harmonia amb els sistemes informàtics de gestió més avançats, la farina es mol com fa segles, sense presses ni excessos de temperatura.

EL PA FET A LA TEVA CASA

Et facilitem el que necessites per fer a casa teva un pa de debò. Tria el tipus de pa que vulguis fer i emporta’t la farina amb el seu pack d’ingredients. Pots escollir entre:

Pa de Massa Mare

Pa de Massa Mare Vuit Llavors

Pa d’Espelta Complet

Pa de Kamut

Pa de Viena