Xeixa: un Pa de Blat antic recuperat de l’illa de Mallorca

Antigament, a Catalunya i a les Illes Balears, al blat i a totes les seves varietats se les coneixia amb el nom de Xeixa.

El gra de Xeixa del pa que elaborem a EliasBoulanger prové d’una varietat de blat antic recuperat de l’illa de Mallorca. Les qualitats del gra, així com el nostre saber fer, donen com a resultat un pa molt saborós de molla compacta.

La qualificació “Raça de la Terra” li ve donada de la procedència del gra de blat. És una antiga varietat catalana recuperada; la llavor mare la vam obtenir d’un camperol de la part oriental de la Serra de Tramuntana a Mallorca.

El gra de Xeixa es conrea en els nostres camps de Creixell i de la Pobla de Montornès en Cultiu Responsable Controlat; i també a Sant Pere Sallavinera en Cultiu Ecològic. Com és un blat autòcton de Catalunya s’adapta a la perfecció als diferents climes que trobem aquí.

Nutricionalment, el blat de Xeixa conté un índex proteic menor. Per aquesta raó, la seva molla és tant compacta i de poc volum, com també més digerible. Sensorialment, malgrat no tenir un alt potencial aromàtic, té un gust molt personal i característic, més aviat dolç.

Ens dónes la teva opinió?

Leave a reply